Psoriasis is een huidziekte die niet besmettelijk is. Het kan overal op het lichaam voorkomen. Sommigen hebben vooral last van de nagels, wat ´psoriasis unguium´ wordt genoemd. Hierdoor gaan je nagels er anders uitzien. Er ontstaan bijvoorbeeld groeven of putten in de nagels. Ook kan er een verkleuring naar geel, bruin of wit optreden. Daarnaast kan het zelfs zijn dat de nagel afbrokkelt of er zelfs helemaal afvalt.

Psychische problemen

Naast de fysieke problemen waar mensen met psoriasis tegenaan lopen hebben patiënten met deze huidaandoening vaak ook psychische klachten in verband met schaamte wat de ziekte met zich mee brengt. Er is nog geen medicijn tegen psoriasis, maar er zijn een aantal middelen om het te verlichten en te verminderen. Mensen die last hebben van psoriasis aan de nagels hebben meestal ook psoriasis aan de huid.

Behandeling

Hoewel er geen medicijn is tegen (nagel)psoriasis zijn er veel dingen die je kunt doen om het tijdelijk dragelijker te maken. Het belangrijkste middel waar je over moet beschikken is geduld, aangezien een nagel tergend langzaam (0,1 mm per maand) groeit. Dat betekent dus ook dat een aangetast stuk nagel er heel lang over doet om uit te groeien. Daarnaast kun je eens een behandeling van met ciclosporine proberen wat doorgaans een positief effect heeft. Je kunt ook eens langsgaan bij een nagelgroothandel of studio. Zij weten je vaak goed te informeren hoe een psoriasisnagel te behandelen en verzorgen.

Cijfers

Wat de oorzaak van psoriasis is, is nog niet achterhaald. Wel is bekend dat het een combinatie van genetische factoren met omgevingsfactoren is. Daarbij spelen ook immunologische factoren een rol. De erfelijke factor speelt een rol, omdat er meestal meerdere leden van een gezin of een familie te maken krijgen met deze huidziekte. Heeft je ouder of broer/zus de ziekte, dan heb jij ongeveer 20 procent kans dat jij in je latere leven ook psoriasis krijgt. Hebben allebei je ouders het, dan is de kans 75 procent dat jij het ook krijgt.