Je zou het in eerste instantie niet bedenken, maar plastic afval heeft – naast het feit dat het een probleem is – ook een positieve kant, namelijk voor ondernemers.

Plastic Bank

BBC heeft hier onderzoek naar gedaan en wat blijkt? Er duiken wereldwijd bedrijven op die kansen zien in het plastic afval. Opmerkelijk voor velen zal zijn dat plastic afval veel meer waard is dan metaal (per kilo), ontdekte David Katz. Hij is mede-oprichter van het Canadese bedrijf genaamd Plastic Bank. Dit bedrijf zamelt onder meer Colombiaans en Peruaans afval in. Het werkt zo: inwoners krijgen punten voor al het plastic wat zij inleveren en dus niet in afvalbakken gooien. De punten kunnen worden omgeruild voor bepaalde producten.

3D-printers

Momenteel is Plastic Bank in British Columbia flink aan de weg aan het timmeren. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van een machine dat het plastic wat is ingezameld kan verwerken tot een bepaalde grondstof. Die grondstof is nodig voor het ontwikkelen van 3D-printers waar de inwoners op hun beurt weer fijn gebruik van kunnen maken. Zo is de cirkel weer rond. Katz’ droom is dat men ooit hun eigen waterpompen kunnen printen met de 3D-printer.

WeCycles

Plastic Bank is slechts één bedrijf van de meerderen die op dit gebied actief is. WeCycles is een ander voorbeeld van een dergelijk bedrijf. Dit bedrijf is actief in Nigeria, waarbij ongeveer 5.000 mensen plastic inzamelen waar cash geld tegenover staat. Je kunt ook sparen voor punten waar je spullen van kunt kopen.

Effect

Het effect van deze bedrijven is duidelijk zichtbaar. Wijken zijn beduidend schoner en dat is te merken aan de riolen die minder snel volslippen, maar ook aan minder overstromingen. Omdat de kans op overstromingen kleiner wordt, neemt ook de kans op ziektes die daar het gevolg van zijn af. Het zou mooi zijn als er ook een dergelijke oplossing komt voor de immens grote hoeveelheden plastic wat in de oceanen terecht is gekomen. Laten we deze lijn dus doortrekken!