Velen dromen ervan, maar weinig bereiken helaas de top. Hoe kun je er voor zorgen dat je acteertalent zo goed mogelijk uit de verf komt? Het neerzetten van typetjes is de kern van het verhaal. Een aantal tips daarvoor is wel handig.

Inleven in het karakter van je personage

Het klinkt misschien afgezaagd maar het is één van de belangrijkste tips. Wanneer je een rol moet spelen maak je het jezelf makkelijker als je deze persoon een echt karakter geeft en dat karakter eigen maakt. Bedenk eens hoe jij reageert in een bepaalde situatie en vergelijk je eigen karakter met dat van je personage. Is deze persoon verlegen of juist een uitgesproken type? Introvert of extravert? Populair of niet? Door een goed beeld te creëren wordt het een stuk makkelijker om je in te leven.

Om je goed in te kunnen leven is het niet alleen belangrijk om je karakter te kennen, maar ook je omgeving speelt een belangrijke rol. Denk eens aan tegenspelers. Wanneer je bijvoorbeeld een tegenspeler vervangt voor een echt persoon wordt het makkelijker om te acteren. Als je bijvoorbeeld een rol hebt waarin je voor het eerst verliefd bent, probeer je dan in te beelden dat degene voor je staat waar je in het echt voor het eerst verliefd op was.

Ook de omgeving waarin je speelt is belangrijk. Vaak zijn de sets waar je speelt niet echt geweldig. Probeer je dan ook voor te stellen dat je echt op de plaats bent waar de film zich afspeelt. Als er een scene zich afspeelt op het slagveld, ben dan ook echt op een slagveld. Heb je moeite hiermee of weet je gewoon echt niet hoe een bepaalde omgeving eruit ziet? Kijk gewoon eens een film waarin een soort omgeving voorkomt.

Mocht je tijdens het spelen toch nog niet op je gemak voelen in het karakter, wees niet getreurd. Gebruik in scenes voorwerpen die je afleiden van dingen om je heen. Misschien kun je jou personage laten roken. Hierdoor kun je altijd een handeling uitvoeren en hoef je geen moment stil te staan en alleen je tekst op te noemen.